Panduan Garisan Kenderaan Cermin Gelap 8 May 2019

Kerajaan telah mengumumkan pembaharuan garis panduan kenderaan semasa, yang telah disemak semula terakhir pada bulan Februari 2016 apabila peraturan yang dikemaskini di bawah Peraturan Kenderaan Bermotor (Larangan Beberapa Jenis Kaca) (Pindaan) 2016 menggantikan peraturan 1991 sebelumnya.

Pada masa ini, peraturan semasa menetapkan bahawa peratusan transmisi cahaya minimum (VLT) minimum adalah 70% untuk cermin depan, 50% untuk tingkap sebelah depan, dan 30% untuk tingkap belakang dan cermin belakang.
Ini kini telah dipinda untuk tingkap belakang dan cermin belakang, dengan peraturan baru membenarkan peratusan VLT dikurangkan di bawah 30%, dengan syarat terdapat dua cermin sisi (seperti di sebelah kiri dan kanan) yang dipasang pada kenderaan, menurut kementerian pengangkutan .

Tidak ada persefahaman asas yang ditetapkan, yang bermaksud bahawa kenderaan secara teorinya mempunyai tingkap belakang dan cermin belakang yang gelap menjadi 0% VLT (dengan berkesan menjadikannya sebuah panel kenderaan. Panel SUV dan sedan, siapa pun?). Peratusan VLT perundangan yang ditetapkan untuk cermin hadapan tetap tidak berubah pada 70%, seperti peratusan bagi pemandu depan dan tingkap sisi penumpang, pada 50%.

Kementerian itu menambah bahawa peraturan-peraturan baru hanya digunakan untuk kenderaan persendirian, dan juga meliputi kenderaan yang digunakan dalam perjalanan. Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata walaupun pemandu kenderaan yang memerlukan pemandu kenderaan awam memerlukan lesen perkhidmatan awam (PSV), kereta yang digunakannya masih diklasifikasikan sebagai kenderaan persendirian. Kenderaan bermotor yang didaftarkan dan digunakan untuk pengangkutan awam dan barangan tetapi akan mempunyai tahap VLT yang dibenarkan untuk tingkap dan skrin mereka yang terus ditetapkan tidak lebih rendah daripada 70%.

Pemandu yang ingin menghalang kenderaan mereka sepenuhnya akan dapat menurunkan paras VLT depan cermin hadapan dan tingkap sebelah pemandu / penumpang depan, tetapi perlu secara khusus memohon untuk ini, dan ia akan melibatkan kos.

Dalam kenyataannya, kementerian itu berkata bahawa mana-mana individu boleh memohon untuk menutupkan cermin depan dan tingkap depan kenderaan mereka (sama ada melalui kaca privasi gelap atau filem tingkap tingkap) untuk tujuan tertentu, sama ada faktor keselamatan atau kesihatan.

Bagi permohonan berdasarkan keselamatan / keselamatan, yuran perkhidmatan sebanyak RM50 akan dikenakan untuk setiap permohonan yang dikemukakan. Sekiranya diluluskan, pemohon yang berjaya perlu membayar RM5,000 untuk dapat menghidupkan cermin depan dan tingkap sisi depan kenderaannya di bawah tahap 70% dan 50% yang dibenarkan.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, pengecualian akan diberikan kepada pemilik kenderaan yang perlu menggunakan kenderaan yang sepenuhnya gelap kerana keadaan perubatan, tetapi permohonan untuk pengecualian atas alasan tersebut memerlukan pengesahan bertulis daripada doktor kerajaan.

Kementerian itu berkata pindaan itu bertujuan menyediakan semua pemandu dengan kemudahan tingkap belakang yang lebih gelap dan kenderaan yang lebih sejuk - tetapi juga akan menyumbang kepada peningkatan hasil kerajaan. Menurut Loke, kerajaan memproyeksikan pendapatan tahunan daripada yuran dijangka bernilai sekitar RM6 juta setahun.

Peraturan tingkap tetingkap baru akan berkuatkuasa dari 8 Mei 2019. Kementerian berkata bahawa sebarang permohonan untuk pengecualian boleh dikemukakan dari tarikh kuat kuasa pindaan ini, dan penguatkuasaan peraturan baru ini akan bermula tiga bulan dari tarikh peraturan itu memaksa.